Holisztikus szépség - Helyes bőrápolás

A holisztikus cikksorozat harmadik részében a bőrápolásról beszélgettem Rácz Mariannal, a Phi Kozmetikum társalapítójával, aki különlegesen jó natúrkozmetikumokat készít, és egy igazi szakértő a témában.

A holisztikus szépség harmadik állomása, egy elengedhetetlenül fontos része a szépségnek, ez pedig a helyes bőrápolás. Nem véletlenül emeltem ki a helyes szót is, hiszen nagyon nem mindegy milyen termékeket használunk, és azokat milyen sorrendben tesszük a bőrre. Hogy megértsük miért annyira fontosak a gondosan kiválasztott termékek használata, hogyan és mit érdemes használni a lehető legjobb eredmény érdekében, hogy ne vásároljunk fölösleges darabokat, Rácz Mariann, a Phi natúrkozmetikum termékeinek megalkotója, fitoterapeuta, Bach-virágterapeuta és okleveles természetgyógyász fog nekünk segíteni.

Azt gondolom ez egy olyan fontos téma, ami a tizenéves kortól egészen életünk végéig érint bennünket, tehát érdemes jól csinálni. Mégis úgy látom, hogy az emberek jó nagy része nincs tisztában sem a fontosságával, sem pedig a helyességével. Te mit gondolsz milyen életkorban érdemes elkezdeni bőrápoló termékeket használni?

Akár már gyerekkorban, attól függően, hogy a bőr mennyire van kitéve különböző környezeti ártalmaknak. A fűtési időszakban szinte minden bőrtípus veszít hidratáltságából kortól függetlenül, a hideg idő, a szél kiszárítja azt, ezért fontos, hogy gondoskodjunk megfelelő hidratálásról és visszazsírozásról. Illetve nagyon fontos, hogy a napsugárzástól is kortól függetlenül védjük a bőrt!

Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő termékeket?

Legfontosabb, hogy tisztázzuk magunkkal, hogy milyen bőrtípussal rendelkezünk. Ehhez érdemes szakember véleményét is kikérni akár. Például nagyon nem mindegy, hogy a száraz bőr alatt vízhiányos, vagy zsírhiányos állapotot értünk. Ezen a ponton könnyen el lehet csúszni, ami végül a nem megfelelő termék használatát eredményezi. Egy zsíros pattanásos bőr is lehet száraz a vízhiánytól, amit ugyancsak pótolni kell.

Többször is találkoztam már olyanokkal, akik semmit sem használtak a bőrükre. Miért fontos a rendszeres ápolás?

A rendszeres bőrápolásnál már csak egy dolog fontosabb,mégpedig, hogy rendszeresen jól ápoljuk a bőrünket. 😄 A környezeti hatások sok terhet rónak a bőrre napjainkban, a bőr pedig egy igen érzékeny rendszer. Rengeteg külső tényezőhöz kell alkalmazkodnia, ami nem mindig megy könnyen. A sok szmog, a monitorokból sugárzó káros “blue light”, az erős UV sugárzás, a légkondi, a fűtés, a smink, a sok vegyianyag és bőven lehetne még tovább sorolni. Ezek mind, mind gátolják a bőrt a normális működésben. A 21. században fontos rásegítenünk egy kicsit, hogy bőrünk védőbástyáját (barrier rétegét) egészségesen tartsuk. Gondoskodnunk kell, hogy a bőr felszínén a mikrobiom, azaz a jó baktériumok jól érezzék magukat, és az elvesztett vizet, lipideket pótoljuk tudatosan pótoljuk.

Mi a legalapvetőbb, az elengedhetetlen napi bőrápolási rutin része?

Egy gyengéd arctisztító, egy jó hidratáló és UV védelem.

Van-e a helyes bőrápolásnak sorrendje?

A legfontosabb a bőr gyengéd tisztítása, utána az enyhén savas pH érték (5 körüli) visszaállítása, tonizálása. Ezek után, ha igény van rá jöhet egy szérum és egy hidratáló/tápláló krém, természetesen bőrtípusnak megfelelően. A végén pedig ne feledkezzünk meg a fényvédelemről!

Hogyan igazodhatunk el a rengeteg termék között, amit folyamatosan tol felénk az egyre növekvő kínálat? Mi segíthet abban, hogy könnyebben megtalálhassuk a nekünk megfelelő termékeket?

Nincs könnyű dolga a vásárlónak, valóban. Hatalmas a választék és nagyok az ígéretek. Ne feledjük, egy kozmetikum nem időgép, ne dőljünk be ezeknek az ígéreteknek! 20 évesek nem leszünk egyetlen csodát ígérő kozmetikumtól sem. Manapság egyre türelmetlenebbek vagyunk és instant megoldásokat szeretnénk egy adott problémára. A bőrápolás pedig nem ilyen. Eleve 6-8 hét a bőrünk életciklusa, ennél hamarabb valós eredményt ne várjunk. Persze léteznek kis trükkök, melyek ideig óráig hatnak, de valódi, hosszútávú változást, egészséges rugalmas bőrképet jó minőségű, tiszta kozmetikumokkal lehet elérni, amiben sok bőrazonos hatóanyag van, bőrbarát pH-ra van beállítva, értékes lipideket tartalmaz és természetes hidratáló faktorral rendelkezik.

Ha már megtaláltuk a nekünk megfelelő termékeket, milyen időközönként kell azokat újragondolni, lecserélni, kell-e egyáltalán?

Erre nincs kőbe vésett szabály. Figyeljünk a bőrünk jelzéseire és vegyük észre, ha valamit üzenni akar nekünk.

Tapasztalatod szerint a férfiak mennyire használnak kozmetikumokat?

Sajnos sokkal kevesebb a tudatos férfi, már ami a bőrápolást illeti. Viszont, ha a nő jó minőségű kozmetikumot használ, arra bizony rájárnak a férfiak is. :)

Egy gyakori és megosztó téma, sok hiányos, vagy téves információval – véleményed szerint hasznos-e bőrradírozás?

Amennyiben gömb alakú, megfelelő felületű szemcse a dörzsanyag, akkor igen. Havonta egyszer érdemes. A működését ahhoz tudnám hasonlítani, mint amilyen a “mágikus henger”. Amivel az apró szöszöket, szennyeződéseket tudod precízen leszedni a ruhádról. Ezt teszik ezek a speckó bőrradírok is. Pont annyi felesleges szennyeződéstől, elhalt hámsejttől szabadítanak meg, amennyire már nincs szükséged. Se többtől, se kevesebbtől. Míg a hámlasztást csúnyán túl lehet tolni, az éles szélű szemcsés dörzsanyagok pedig mikrosérüléseket okozhatnak ( nem megfelelően csiszolt cukrok, só,) a gömb alakú gyengéd radírozók teljes mértékben biztonságosak.

Mik a legnagyobb bőrápolási a bakik?

A túlzásba vitt tisztálkodás ( főleg agresszív tenzidekkel, szappannal) teljesen kinyírja a bőr védelmi rendszerét. Ha a védelmi vonal elesik, akkor egy dominóeffektus indul meg; a bőr töredezett lesz, folyamatosan kiszárad, túlérzékennyé válik, védtelen lesz a kórokozókkal szemben, emiatt sokkal irritáltabbá válik a bőr felszíne. Ezért a korábban bevált krém már nem lesz elegendő.

Manapság egy elég fontos téma a környezetvédelem. Tudunk-e tenni a környezetünkért, ha tudatosan választunk kozmetikai termékeket?

Azt gondolom, hogy igen. Egyrészt szerintem érdemes helyi gyártóktól vásárolni. Szerencsére egyre több szuper hazai natúrkozmetikumot lehet elérni. Másrészt a legtöbb natúrkozmetikum gyártó tapasztalatom szerint odafigyel, hogy lehetőleg fair trade alapanyagot használjon, organikus gazdálkodásból, illetve a Phi például nem használ pálmaolajat, illetve egyéb olyan összetevőt, ami károsíthatja a környezetet, mint például a szilikon, ami a vizekbe visszajutva káros lehet az élővilágra.

Mit gondolsz, mi a bőrápolás jövője?

Szerintem előbb utóbb a “kevesebb több” elve fog érvényesülni a bőrápolásban is, és egyre népszerűbb lesz a tényleg minőségi alapanyagokból készült kozmetikai termékek használata.

Fontos-e nektek a környezetvédelem? Mennyire vagytok tudatosak ezen a területen?

Nagyon fontos téma ez nálunk, amennyire lehet, igyekszünk azok lenni. A műanyagot teljes egészében nem tudtuk még kikerülni – ha csomagolóanyagról van szó –, de folyamatosan keressük az alternatívákat.

És végül, szerinted mitől szép egy nő?

A mosolyától :)


A Phi termékekről itt tudhatsz meg további információkat: https://www.phikozmetikum.hu

Arctorna alkalmazás
Joyo

Vadonatúj online arctorna alkalmazásunk saját tempódban tanít arctornázni, és vezetett edzésprogramokkal segít a rendszeres tornában, kezdőtől haladó szintig. Óriási kedvezmény az első 500 előfizetőnek!

Arctorna
Workshop

Ha személyesen velem szeretnél arctornázni, gyere el a következő workshopra, ahol négy órában egy szuper hasznos bevezetést kapsz az arc izmainak módszeres edzésébe. A tanultak segítségével képes leszel feszesen tartani a teljes arcod és nyakad.

Komplett Arctorna
Tréning

Ha igazán komolyan gondolod az arctornát, és a lehető leggyorsabban szeretnél fejlődni, csatlakozz a következő arctorna tréning csoporthoz! A tréning során maximális figyelmet és támogatást kapsz, hogy az arcodhoz szabott gyakorlatokkal a leghamarabb elérhesd a kívánt eredményt. A tréning végére egy életre szóló arcfiatalító tudás birtokába jutsz.

Ha szeretnél szuper szépségtippeket kapni tőlem, és értesülni izgalmas arctornás eseményekről, iratkozz fel hírlevelemre: