Ezt jó, ha tudod a fahéjról

A fahéj szinte mindenki fűszeres fiókjában megtalálható, de talán nem mindenki ismeri ennek a népszerű fűszernövénynek az egészségügyi előnyeit és felhasználási lehetőségeit.

A fahéj szinte mindenki fűszeres fiókjában megtalálható, de talán nem mindenki ismeri ennek a népszerű fűszernövénynek az egészségügyi előnyeit és felhasználási lehetőségeit. A fahéjnak régi, régi története van mind a természetes gyógyításban, mind pedig a konyhában. Kellemes íze és illata mellett például segít az emésztési zavarokban, hatásos vesefájás, megfázás, influenza, vagy magas vérnyomás kezelésében, és ígéretes a rákos megbetegedések elleni küzdelemben is.

Itt az 5 leggyakoribb ok, amely miatt a fahéj rendszeres fogyasztása jó választás lehet:

Szabályozza a vércukrot

A fahéj egyik legtöbbet dokumentált előnye, hogy képes szabályozni a vércukorszintet. Bár további kutatásokra van még szükség, hogy megtudjuk pontosan milyen szerepet játszhat a fahéj a cukorbetegségben, vagy annak kezelésében, de mindenképpen segít a vércukorszint egyensúlyának fenntartásában.

Tele van antioxidánsokkal

Az antioxidánsok védik a szervezetet a szabad gyökök okozta oxidatív károsodástól. Egy tanulmányban, melyben 26 fűszer antioxidáns aktivitását vizsgálták, a fahéj magasan nyert. Valójában annyira hatásos, hogy a fahéjat természetes élelmiszer tartósításra is használják.

Gyulladásgátló

A gyulladásban nagyon fontos szerepe van, ugyanis segíti a szervezetet a fertőzések elleni küzdelemben és segít meggyógyítani a károsodott szöveteket. Egy gyulladás akkor válhat problémává, ha krónikus (hosszú távú), és a test saját szövetére irányul.

A fahéjban található antioxidánsoknak erős gyulladásgátló hatásuk van, ami segíthet néhány betegség kockázatának csökkentésében.

Jó az agynak

A fahéj javítja a szellemi éberséget, jótékonyan hat az agy működésére, javítja a memóriát és lecsillapítja az elmét. Néhány új kutatás azt is feltételezi, hogy a fahéj blokkolhat egy tau nevű proteint az agyban, ami segíthet az Alzheimer- kór megelőzésében. Bár a pontos mechanizmus még nem teljesen tiszta, de az eddigi eredmények biztatóak.

Antimikrobális hatású

A jó minőségű fahéj, vagy fahéjolaj különösen hatékony antimikrobális anyag, amely azt jelenti, hogy képes elpusztítani vagy inaktiválni a mikrobákat, mint például baktériumokat, gombákat (ideértve a penészgombákat) és vírusokat. Így ez a tulajdonsága hatásosnak bizonyult vírusos légúti betegség, influenza és megfázás ellen.

Milyen fahéjat vegyünk?

Jó esetben többféle fahéjjal is találkozhatunk a polcokon, de hatékonyság szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyet fogyasztunk. A két fő típus a Ceylon és a Cassia. Mindkettőt egészségesnek tartják, de fontos, hogy ismerjük a különbséget amikor fahéjat használunk.

A fahéj íze és illata egy fahéjaldehid nevű vegyületből származik. A fahéjaldehid felelős a fahéj egészségügyi előnyeiért is, de annak mennyisége meghatározza a fűszer hatékonyságát.

Ceylon fahéj

A Ceylon fajtát tartják a valódi fahéjnak. A Cinnamomum verum fa belső kérgéből nyert fűszert Sri Lankából és India déli részéről exportálják. Színe világos barna, vékonyabb és feszesebb rudakat tartalmaz. Alacsonyabb fahéjaldehid tartalmának köszönhetően enyhébb és édesebb ízű, mint a Cassia. A Ceylon fahéjnak nagyon alacsony a kumarin tartalma, ezért a fogyasztása sokkal biztonságosabb.

Cassia fahéj

Ez a fajta Cinnamomum cassia fából, dél-Kínából származik és kínai fahéjként ismert, ami a leggyakrabban fogyasztott fahéj világszerte. A Cassia általában sötét barna, vöröses színű, vastagabb és keményebb textúrájú, mint a ceyloni. A kínai fahéj alacsonyabb minőségű és jóval olcsóbb, mint fenti társa, ezért az élelmiszerboltok nagy része ezt árulja. A fahéjolajok több mint 90%-a is cassiai fahéjból készül.

Rossz, ha túl sok fahéjat eszünk?

Mint bármi más, a túl sok jó dolog is káros lehet. A szakértők egyetértenek abban, hogy a kulináris felhasználás szinte mindig biztonságos, de van néhány fontos figyelmeztetés, amire érdemes odafigyelni.

Az összes rendelkezésre álló kutatás azt találta, hogy napi 1-2 teáskanálnyi fahéj felnőtteknek biztonságos. Természetesen bárki, aki valamilyen orvosi ellátást kap vagy gyógyszert szed, ellenőriznie kell, hogy nincs-e ellenjavallat, vagy bármilyen kedvezőtlen kölcsönhatás, ugyanis a fahéjban található kumarin nagy mennyiségben májkárosodást és vérzékenységet okozhat. Terhes nőknek nem ajánlott nagyobb mennyiséget fogyasztani (nem több mint 1/2 teáskanál naponta), vagy illóolajat használni, mert összehúzódásokat okozhat.

Néhány tipp a fahéj egészségjavító felhasználásához

  • Adj egy-két csipet fahéjat egy csésze forró teához vagy kávéhoz – ez lendületet és energiát ad és beindítja a napot!
  • A hideg napokra, vagy influenza esetén adj egy fél teáskanál fahéjat egy csésze citromos, mézes teához.
  • Köhögésre és immunerősítésre szintén nagyon jó a fahéjas tea.
  • Emésztés javítására egy 1/2 teáskanál fahéjat keverj el egy kevés vízben vagy teában, és fogyaszd el a keveréket!
  • Súlycsökkentésre és anyagcsere fokozására szintén igyál fahéjas teát!

Tippek a fahéjolaj használatára

Készíthetünk szájvizet

Adj 1ml fahéjolajat 9ml 70%-os etil-alkoholhoz. Fogmosás után az oldatból 10-15 cseppet vízzel jól keverj össze, majd az így készült szájvízzel öblögess néhányszor!

Jó a narancs bőrre:

1:5 arányban keverj össze fahéjolajat és valamilyen bázis olajat (olíva, kókusz, mandula stb), és zuhanyzás után gyengéden masszírozd a problémás területekre!

Izmok és ízületek

Mivel a fahéjolaj helyi vérbőséget okoz, kiválóan alkalmas fájó izmok, beteg ízületek masszírozására, valamint reumatikus fájdalmak enyhítésére.

Idegnyugtató

Fáradt, stresszes időszakokban a fahéj kellemes illatával segít lecsendesedni, megnyugtat és ellazít. Csepegtess 2-3 csepp illóolajat párologtatóba!

Arctorna alkalmazás
Joyo

Vadonatúj online arctorna alkalmazásunk saját tempódban tanít arctornázni, és vezetett edzésprogramokkal segít a rendszeres tornában, kezdőtől haladó szintig. Óriási kedvezmény az első 500 előfizetőnek!

Arctorna
Workshop

Ha személyesen velem szeretnél arctornázni, gyere el a következő workshopra, ahol négy órában egy szuper hasznos bevezetést kapsz az arc izmainak módszeres edzésébe. A tanultak segítségével képes leszel feszesen tartani a teljes arcod és nyakad.

Komplett Arctorna
Tréning

Ha igazán komolyan gondolod az arctornát, és a lehető leggyorsabban szeretnél fejlődni, csatlakozz a következő arctorna tréning csoporthoz! A tréning során maximális figyelmet és támogatást kapsz, hogy az arcodhoz szabott gyakorlatokkal a leghamarabb elérhesd a kívánt eredményt. A tréning végére egy életre szóló arcfiatalító tudás birtokába jutsz.

Ha szeretnél szuper szépségtippeket kapni tőlem, és értesülni izgalmas arctornás eseményekről, iratkozz fel hírlevelemre: