Így csökkentsd a stresszt hatékonyan

A folyamatos stressz nemcsak a szépségnek árt, de hosszú távon az egészségre is romboló hatással lehet. Szerencsére vannak jól bevált technikák, melyek segítenek a rossz stressz kezelésében.

A mindennapi életben a kéretlen impulzusok, a hatalmas külső-belső elvárások, a túlzott megfelelési kényszer, kilométer hosszú teendő listák (és még hosszan sorolhatnám), rengeteg stresszt okoznak. A tartósan fennálló negatív stressz pedig előbb-utóbb rossz hatással lehet az egészségre, és bizony hosszútávon a szépségnek is árt. Ezért arra gondoltam, hogy segítségként megosztok veletek egy kevésbé ismert technikát, ami remekül használható stresszoldásra. De előbb essen pár szó magáról a stresszről.

Először is vessünk el egy mítoszt! A stressz nem feltétlenül “rossz” dolog. A stressz a test válasza bizonyos helyzetekre. Enélkül az érzés nélkül az emberiség nem lett volna képes fennmaradni, ez tartotta őseinket életben, hogy ne váljanak éhes ragadozók áldozatává. A szervezet stresszre reagálva vegyi anyagokat és hormonokat termel (adrenalin, kortizol noradrenalin), hogy felkészítse a testet egy fizikai beavatkozásra. A hormonok felszabadulásakor az ősember energiát szabadított fel, amely képessé tette, hogy harcba szálljon, vagy elfusson.

A modern világban a “harc” mód még mindig segíthet a veszélyes helyzetek túlélésében, például gyors reagálással. Ilyen lehet, amikor a személygépkocsink előtt átfutó személlyel elkerüljük az ütközést. A heves szívdobogás, a szapora légzés (adrenalin), valamint a hirtelen nagy mennyiségű energia felszabadulása lehetővé teszi számunkra, hogy figyelmünket összpontosítani tudjuk, hogy gyorsan reagálhassunk a veszélyhelyzetre.

A probléma az, amikor testünk nem a megfelelő helyzetekben kerül stresszállapotba. Ugyanis a felszabadult hormonok hatására a vér a legfontosabb izmokhoz áramlik (amelyek a harchoz vagy a meneküléshez szükségesek), és ilyenkor az agyműködés minimalizálódik. Ez ahhoz vezethet, hogy képtelennek leszünk tisztán gondolkodni, amely akadályt jelenthet mind a munkánkban, mind az otthoni életünkben. Ha pedig tartósan stresszhelyzetben maradunk, az emelkedett kortizol szint következménye lehet a cukor- és vérnyomásszint növekedése, alvászavar, valamint a libidó csökkenése.

Azonban a stresszt nem lehet és nem is kell teljesen kiiktatni az éltünkből. Sokféle hatékony megoldás létezik, hogy a rossz stresszt képesek legyünk elkerülni, vagy megtanulhatjuk kezelni azt.

A hála egy hatékony módszer, amely jelentős mértékben képes oldani a stresszt. A hála érzése “kiüti” az elégedetlenséget, ami köztudottan egyik fő oka lehet a nemkívánatos stressznek. A hálás hozzáállás javítja a hormonegyensúlyt, fokozza az immunfunkciókat, jobb pihenést eredményez, valamint a fizikai és a lelki egészségre is pozitív hatása van.

Hálásnak lenni nagyon egyszerűnek tűnik, de korántsem olyan könnyű. Hálás emberek azok, akik a hálát tartósan érzékelik, nem pedig egy átmeneti lelkiállapotról van szó. De jó hír, hogy a hála érzése módszeresen elsajátítható, így kis kitartással könnyen valódi hálás emberekké válhatunk.

Így tedd a hálát szokásoddá

Írj listát

Írj le naponta legalább 3 dolgot, amiért különösen hálás vagy! Ezek lehetnek apró dolgok is, mint, hogy: van mosógéped (és nem kézzel kell mosnod), van kerted, házad stb., és nagyobb dolgok is, például, hogy van családod, vannak barátaid, szeretteid stb.

Kezdd a napot pozitívan

Ébredés után közvetlenül gondold újra az előző napi hálalistádat! Ez segít abban, hogy jó kedvűen (és hálásan) indítsd a napot.

Mondj köszönetet azoknak, akiknek hálás vagy

Ne felejtsd el gyakran megemlíteni azoknak akik körülötted vannak, hogy mennyire hálás vagy értük. Köszönd meg nekik, hogy vannak neked!

Tegyél jót

Naponta egy-két észrevétlen jó cselekedet segíthet abban, hogy még értékesebbé és pozitívabbá tedd saját és mások napjait! (Idővel hálás leszel ezért ;))

Végül határozd el, hogy vidám és boldog leszel bármilyen helyzetben, mert a boldogság, vagy a nyomorúság nagyobbik része nem a helyzetünkön és nem a körülményeinken múlik!

Arctorna alkalmazás
Joyo

Vadonatúj online arctorna alkalmazásunk saját tempódban tanít arctornázni, és vezetett edzésprogramokkal segít a rendszeres tornában, kezdőtől haladó szintig. Óriási kedvezmény az első 500 előfizetőnek!

Arctorna
Workshop

Ha személyesen velem szeretnél arctornázni, gyere el a következő workshopra, ahol négy órában egy szuper hasznos bevezetést kapsz az arc izmainak módszeres edzésébe. A tanultak segítségével képes leszel feszesen tartani a teljes arcod és nyakad.

Komplett Arctorna
Tréning

Ha igazán komolyan gondolod az arctornát, és a lehető leggyorsabban szeretnél fejlődni, csatlakozz a következő arctorna tréning csoporthoz! A tréning során maximális figyelmet és támogatást kapsz, hogy az arcodhoz szabott gyakorlatokkal a leghamarabb elérhesd a kívánt eredményt. A tréning végére egy életre szóló arcfiatalító tudás birtokába jutsz.

Ha szeretnél szuper szépségtippeket kapni tőlem, és értesülni izgalmas arctornás eseményekről, iratkozz fel hírlevelemre: